Pennun lajityypillinen käyttäytyminen

Vaikka jokainen koira on yksilö, on suurin osa hyvinvointiin ja käyttäytymiseen vaikuttavista asioista hyvin lajityypillisiä.

Voit oppia huomioimaan eri tarpeita ja muokkaamaan pennun arjen sisältöä sen mukaan, mikä todennäköisimmin vaikuttaa myönteisimmin myös koiran käyttäytymiseen.

Pennun käyttäytyminen ei ole sattumaa, vaan muodostuu tarpeista ja ympäristön vaikutuksista, ja johon koiran perimä myös vaikuttaa.

Koiran perustarpeisiin kuuluvat sellaiset toiminnat, jotka mahdollistavat hengissä pysymisen – kuten riittävä uni, syöminen ja tarpeiden teko. Nämä eivät vielä takaa hyvää hyvinvointia, vaan lisäksi on huomioitava mm. tutkimisen, sosiaalisuuden ja liikkumisen tarpeet.

Haistelu ja asioiden tutkiminen eivät siis ole pelkästään mukavaa ajanvietettä pennun kanssa, vaan keskeinen osa koiran luontaista käyttäytymistä. Jos tarpeita ei pääse tyydyttämään ja näin kokemaan monipuolisesti mielihyvää, voi käyttäytyminen muuttua turhautuneeksi, äkkipikaiseksi, joustamattomaksi ja ympäristölle ongelmalliseksi.

Lajityypillinen käyttäytyminen mielihyvän tuottajana

Lajityypillistä käyttäytymistä tarkasteltaessa on tärkeää pohtia koiran evoluutiota ja sen myötä kehittyneitä käyttäytymistarpeita. Esimerkiksi ravinnonhaku on kehittynyt niin, että koira on oppinut etsimään ja jäljestämään ruokaa joskus pitkiäkin aikoja. Haistelu ja etsiminen tuottavat koiralle suurta mielihyvää, koska niihin liittyy dopamiinin – mielihyvää tuottavan välittäjäaineen – vapautuminen.

Sen sijaan, kun saalis on löytynyt, seuraa pureskelua, repimimistä ja nuolemista, jotka taas vapauttavat toisenlaista mielihyvää tuottavaa serotoniinia. Tämä selittää ainakin osittain sen, miksi koirat nauttivat niin paljon haistelun ja etsimisen lisäksi esimerkiksi repimisestä tai luiden kaluamisesta – ne jäljittelevät ruuanhankintakäyttäytymistä.

Kuva: Heta Rautiainen

Kaikki lajityypillinen käyttäytyminen ei ole välttämätöntä hyvinvoinnin näkökulmasta

Kaikki koiralle mahdollinen käyttäytyminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä koiran hyvinvoinnin näkökulmasta, ja voi toistuessaan olla jopa hyvinvointia heikentävää.

Taisteleminen, pakeneminen tai jähmettyminen vaaran uhatessa on esimerkiksi mahdollista ja luontevaa käyttäytymistä koiralta. Tällainen käyttäytyminen voi juuri kyseisessä hetkessä lisätä hengissä selviytymisen todennäköisyyksiä, mutta koiran ei tulisi päivittäin kokea tarvetta taistella hengestään.

On tärkeää oppia tarjoamaan pennulle sopivassa määrin ja tasapainoisesti mahdollisuuksia toteuttaa hyvinvoinnille olennaisia tarpeita, sekä suojella sitä liialliselta kuormitukselta.

Haluatko oppia lisää pennun lajityypillisestä käyttäytymisestä?

Jos haluat syventää ymmärrystäsi pennun lajityypillisistä tarpeista ja siitä, miten voit hyödyntää näitä tietoja arjessa ja koulutuksessa, tule mukaan webinaariimme ”Pennun lajityypillinen käyttäytyminen”.

Webinaarissa käymme läpi monipuolisesti pennun lajityypillistä käyttäytymistä. Opit, mitä ja miten tarpeita on pennun kanssa huomioitava, sekä miten tunnistat puutteet tai liiallisuudet tarpeiden toteutumisessa.

Eläintenkouluttaja ja koiran hyvinvoinnin ja käyttäytymisen asiantuntija Sofia Haapanen tarjoaa käytännön vinkkejä ja syvällistä tietoa jokaiselle pennun lajityypillisestä käyttäytymisestä kiinnostuneelle.

Varmista paikkasi nyt ja anna pennulle paras mahdollinen alku elämään!

Webinaari on osa Hyvinvoiva pentu -webinaarisarjaa. Voit lukea lisää sarjasta tästä linkistä.

*****

Lähteet ja lukuvinkkejä:

Haapanen, S., Laiho, N. & Patjas, A. (2024): Koiran perustarpeet ja hyvinvointi – Käytännön opas sujuvaan ja palkitsevaan arkeen. Tuuma-kustannus

Telkänranta, H. (2023). Millaista on olla koira? SKS-kustannus