Miten pentu oppii?

Vaikka jokainen koira on yksilö, oppimisen ja käyttäytymisen muuttumisen lainalaisuudet ovat kaikilla ihan samanlaiset.

Kun tiedät, mitkä asiat vaikuttavat pennun oppimiseen, voit huomioida olennaiset asiat osana arkeanne, ja opettaa toivottuja käyttäytymismalleja sujuvasti ja tehokkaasti!

Käyttäytyminen on seurausta jostain

Pennun käyttäytyminen ei ole sattumaa, vaan muodostuu tarpeista ja ympäristön vaikutuksista, johon myös koiran perimä vaikuttaa.

Suurta osaa pennun käyttäytymisestä voi ajatella eri asioiden seurauksina: hepuloiva pentu voi olla väsynyt tai turhautunut, ulkona pysähtelevä pentu saattaa jännittää tilannetta, ja pentu joka ei tule kutsusta luo ei ole vielä oppinut luokse tulemista kaikenlaisissa tilanteissa hyödylliseksi tai palkitsevaksi.

Kun haluamme vaikuttaa pennun käyttäytymiseen, on syytä arvioida mitä käyttäytymisen taustalla vaikuttaa! Riippuen syistä, voimme valita mahdollisimman tehokkaan ja pennun näkökulmasta reilun ja lempeän tavan vaikuttaa käyttäytymiseen.

Perustarpeet ja lajityypillinen käyttäytyminen osana oppimista

Jos pennun perustarpeet kuten riittävä lepo ja sopiva ruokavalio ei toteudu, voi olla että nämä aiheuttavat ongelmia eri arjen tilanteisiin ja koulutushetkiin. Väsynyt pentu ei jaksa keskittyä, kun taas vatsakipuinen tai nälkäinen pentu voi turhautua herkkujen läsnäollessa tai kokea niiden syömisen epämiellyttävänä.

Jos lajityypillisiä tarpeita ei pääse toteuttamaan tasapainoisesti, tarpeet patoutuvat ja vaikuttavat pennun käyttäytymiseen oireillen eri tavalla. Esimerkiksi koira, joka ei pääse tarpeeksi tutkimaan rauhassa ympäristöään osana ulkoiluja, saattaa jatkuvasti kokea korostunutta tarvetta haisteluun ja ympäristön havainnoimiseen myös silloin, kun haluaisimme koiran keskittyvän muuhun tekemiseen.

Ennen kuin koiran käyttäytymistä lähdetään muuttamaan kouluttamalla, on siis pohdittava onko käyttäytymisen taustalla hyvinvointitekijöihin liittyvä oire, vai opittu käyttäytyminen jota voidaan kouluttaen lähteä muokkaamaan.

Tunneoppiminen ja tahdonalainen oppiminen

Pentu muodostaa jatkuvasti mielikuvia arjen eri tilanteissa: ”mitä havaitsin, mitä sitten tapahtui, miltä se tuntui, pystyinkö vaikuttamaan tapahtumiin” ja niin edelleen. Osa oppimisesta – tilanteisiin yhdistyvät tunnekokemukset esimerkiksi – eivät ole tahdonalaisia, mikä tarkoittaa että meidän kannattaa ymmärtää tunneoppimisen mekanismeja, jotta nämä voidaan huomioida koiran oppimisessa ja kouluttamisessa.

Erilaisten tunne-ehdollistumien lisäksi pentu voi myös oppia, että omalla käyttäytymisellä voi vaikuttaa siihen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Pentu voi siis oppia muuttamaan käyttäytymistään siksi, että se saisi haluamansa palkkion! Jotta tällainen kouluttaminen onnistuisi, on ymmärrettävä vahvistamismenetelmiä koiran näkökulmasta.

Onko sitten väliä, oppiiko pentu palkkioiden vai rankaisujen seurauksena? Tietenkin on – sekä tilanteeseen ehdollistuvien tunteiden takia että sen takia mitä seurauksia rankaisuilla on niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä koiran hyvinvointiin, sekä koiran ja ihmisen väliseen vuorovaikutukseen.

Tyypillinen ihmisen hermostumisen ja turhautumisen syy koiran käyttäytymisen takia johtuu siitä, että luulemme koiran käyttäytyvän tahdonalaisesti ja kuten sitä olemme jossain tilanteessa opettaneet. Kun laajennamme ymmärrystämme siitä, mikä kaikki vaikuttaa tilannekohtaisesti koiran käyttäytymiseen, ymmärrämme myös muuttaa omia toimintatapoja tilanteessa ja näin saada toivottua muutosta aikaiseksi myös koiran käyttäytymisessä.

Haluatko oppia lisää pennun oppimisesta ja kouluttamisesta?

Jos haluat syventää ymmärrystäsi pennun oppimisesta ja siitä, miten voit opettaa toivottuja käyttäytymismalleja koirallesi arjessa, tule mukaan webinaariimme ”Pennun kouluttamisen kulmakivet”.

Webinaarissa käymme myös läpi milloin kouluttaminen ei ole olennaisin asia arjen sujuvuuden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Lisäksi opit, mistä osa-alueista kouluttaminen muodostuu ja miten vahvistat toivottua käyttäytymistä osana arkea.

Eläintenkouluttaja ja koiran hyvinvoinnin ja käyttäytymisen asiantuntija Sofia Haapanen tarjoaa luennolla käytännön vinkkejä ja syvällistä tietoa jokaiselle pennun oppimisesta kiinnostuneelle.

Varmista paikkasi nyt ja anna pennulle paras mahdollinen alku elämään!

Webinaari on osa Hyvinvoiva pentu -webinaarisarjaa. Voit lukea lisää sarjasta tästä linkistä.